Boska pasta do grzanek

Gdy raz spróbowałam tej pasty, wspomnienie jej smaku prześladuje mnie każdego dnia. Tak prosta, a tak smaczna… Tak idealna do grzanek, ale sprawdza się również do świeżego pieczywa. Tego po prostu trzeba spróbować!

UWAGA! Danie silnie uzależniające!

Pasta paprykowo-pomidorowa do grzanek:

  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy (lub suszonych, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie),
  • 1 czerwona papryka,
  • kilka listków bazylii,
  • zielone piórka z 1 dymki,
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki papryki w płatkach.

Paprykę zapiec w piekarniku lub opiec nad palnikiem na czarno. Włożyć do plastikowej torebki na 15 minut, wyjąć, obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne.

Do robota kuchennego/melaksera wrzucić pokrojoną w paski paprykę, pomidory, bazylię, dymkę, czosnek, wlać oliwę i wsypać płatki paprykowe – zmiksować na prawie idealnie gładką pastę. Całość przełożyć do miseczki i udekorować bazylią.

Podawać na ciepłych grzankach lub na świeżym pieczywie.

Reklamy

2 thoughts on “Boska pasta do grzanek

  1. Pingback: MyBigBakingProject #23 – chleb oliwkowy | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s