Wątróbka z szałwią po francusku

Oto kolejny przepis wyszperany w tajemniczej książce o kuchniach śródziemnomorskich. Tym razem jest to danie główne, obiadowe, ziołowo-mięsne, nad wyraz nowoczesne, jak na publikację z lat siedemdziesiątych. Ponownie to pozycja z rozdziału o kuchni francuskiej, ale bez obaw – wkrótce przepis na coś włoskiego i pysznego. A tymczasem wątróbka (z moimi zmianami) i piękna piosenka.

Wątróbka z szałwią po francusku:

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • duża garść listków szałwi,
  • ew. ziemniaki i olej na frytki,
  • ew. warzywa na surówkę – rzodkiewki, endywia, papryka, dymka + majonez.

Wątróbkę umyć, wysuszyć, pokroić na porcje. W miseczce rozbełtać jajko z solą i pieprzem. Wątróbkę oprószyć mąką i wytaplać w przygotowanym jajku. Rozgrzać oliwę z masłem i usmażyć na niej wątróbkę. Pod koniec smażenia obsypać całość szałwią – lekko podsmażyć.

Wątróbkę podawać zaraz po usmażeniu z frytkami i surówką. Genialne!

Advertisements

2 thoughts on “Wątróbka z szałwią po francusku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s