Włoskie gnocchi zapiekane z serem i bazylią

Już raz robiłam gnocchi. Nie udały się. Dałam za mało mąki i za bardzo się kleiły. Na szczęście się nie zraziłam i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Udały się 🙂 Efekty poniżej.

Gnocchi zapiekane z serem i bazylią:

  • 3-4 stare ziemniaki średniej wielkości,
  • ok. 2 szklanek mąki (trzeba pilnować, żeby nie było jej za mało),
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • suszone oregano,
  • sos do spaghetti ze słoika lub własnej roboty (pomidory + cebula + czosnek + włoskie przyprawy),
  • ok. 1,5 szklanki tartego żółtego sera,
  • garść listków bazylii (u mnie czerwona).

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić bez przykrycia by ostygły. Ziemniaki zgnieść praską dodając łyżeczkę suszonego oregano. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i zwykłą – wyrobić ciasto takie jak na kopytka. To ważne, żeby ciasto się nie kleiło – wtedy można je podzielić na części, rolować w długie węże i kroić w kształt kopytek.

Zagrzać gar osolonej wody i ugotować w niej gnocchi (są gotowe jakąś minutkę po wypłynięciu). W międzyczasie przygotować sos lub podgrzać gotowy. Wrzucić do niego ugotowane gnocchi. Tę mieszankę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego, posypać całość serem i oregano.

Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Gdy ser się rozpuści i zacznie zapiekać potrawa jest gotowa. Koniecznie podawać ze świeżą bazylią.

   

Reklamy

5 thoughts on “Włoskie gnocchi zapiekane z serem i bazylią

  1. Pingback: Tydzień z “Moim Gotowaniem” – kopytka po hiszpańsku | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Tydzień włoski – gnocchi z boczkiem w pomidorkach | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s