Porady: Jak mrozić zioła?

Nowa kategoria na moim blogu jest skierowana przede wszystkim do osób, które chcą gotować, lubią poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz korzystają z dobrodziejstw oferowanych przez liczne blogi kulinarne, choć same nie mają zbyt dużego gastronomicznego doświadczenia. Zaprawionym w boju kucharzom i blogerom część rad wyda się oczywista i banalna, ale mam nadzieję, że niektóre porady przydadzą się każdemu, a ciekawostki może kogoś zaintrygują i zainspirują do stworzenia czegoś nowego i własnego…

Na początek coś z pogranicza kuchni i balkonu/ogrodu, czyli wskazówka „co zrobić gdy mamy za dużo ziół?”.

W tym roku moja bazylia (zielona i czerwona) wybitnie się rozrosła. Efekt jest taki, że nie nadążałam jej zużywać i zauważyłam, że niektóre listki zaczynają żółknąć. Byłoby strasznym marnotrawstwem pozwolić aromatycznej bazylii zwiędnąć i zgnić. Są zatem dwie drogi: albo zioła ususzyć albo zamrozić. A jak zamrozić? To proste – wystarczy zioła umyć i drobno posiekać, następnie poupychać je palcem do foremek do robienia kostek lodu i zalać wodą.

Gdy zioła zamarzną należy je przesypać do woreczka i koniecznie opisać (po zamrożeniu zioła trudno zidentyfikować). Wtedy gdy tylko najdzie nas ochota (np. zimą) na potrawę pachnącą świeżymi, a nie suszonymi ziołami, nie będziemy musieli biec do sklepu po doniczkę z kilkoma gałązkami bazylii, lecz wystarczy, że sięgniemy do zamrażarki i skorzystamy z naszych domowych „kostek smaku”. Taka kostka błyskawicznie rozpuści się w gorącej potrawie i nada jej smak pełni lata i wieczorów spędzanych na balkonie wśród upojnie pachnących ziół…

Ja zamroziłam w ten sposób bazylię, miętę, tymianek i kolendrę (oczywiście każde osobno). W kolejce czekają jeszcze kolejna porcja bazylii, lubczyk i szałwia.

Advertisements

5 thoughts on “Porady: Jak mrozić zioła?

  1. Pingback: Nie marnuj jedzenia cz 1 – święta, święta i po świętach « smaczny dom

  2. Pingback: Uczta Mexicana « Kultura Kulinarna

  3. Pingback: Kaczka po azjatycku Jamie’go « Kultura Kulinarna

  4. Pingback: Rosyjski szpinak « Kultura Kulinarna

  5. Pingback: Cytrynowe risotto ze szparagami « Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s