Słodkie piątki: tarta banoffie Jamiego Olivera

Nie wyszła tak jak w programie Jamiego, ale i tak jest pyszna. Jest, ponieważ połowa czeka jeszcze w lodówce – nie daliśmy rady spałaszować jej przy jednym posiedzeniu, bo jest bardzo słodka. Zatem jeśli ktoś lubi bananowo-toffi-śmietanowo-czekoladowe klimaty – ten przepis jest dla niego. Podaję przepis już ze swoimi niewielkimi zmianami.

Tarta banoffie:

  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 4 banany,
  • 100 ml mleka,
  • gotowy kruchy spód do tarty lub upieczony własny (przepis tu),
  • 300 ml kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady.

W rondlu rozgrzać cukier i zrobić z niego karmel. 2 banany zmiksować z mlekiem i przelać gotowego shake’a do karmelu – wymieszać, by nie było grudek. Wyłożyć karmel na gotowy kruchy spód i wystudzić. Na karmelu ułożyć pozostałe banany pokrojone w plasterki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem – ułożyć ją na bananach. Tartę posypać wiórkami czekolady.

Reklamy

11 thoughts on “Słodkie piątki: tarta banoffie Jamiego Olivera

  1. Pingback: Mini-powtórka – mini-banoffie « Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Ciasto francuskie + banany + lody + solony karmel + czekolada = ? | Kultura Kulinarna

  3. Pingback: Wariacja na temat bannoffie – w pucharku | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s