Eksperymentalne poniedziałki: dobry chlebek…

Dziś szybki wpis, szybki przepis, szybki chlebek. Ale za to jaki dobry!

Chleb z ogórkami kiszonymi:

  • 16 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki żytniej,
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 3 dag świeżych drożdży.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, koperek oraz ogórka (obranego i pokrojonego w drobną kostkę). Wodę z ogórków podgrzać (by była lekko ciepła) i rozpuścić w niej cukier i drożdże. Wlać całość do miski i dodać odrobinę oliwy. Wyrobić ciasto (w razie potrzeby należy dodać mąki lub wody). Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, posmarować go oliwą. Z ciasta uformować bochenek i ułożyć na papierze. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Na chlebie zrobić kilka skośnych, płytkich nacięć i skropić wierzch zimną wodą. Wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po ok. 25 minutach posmarować wierzch chleba oliwą i piec aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy a skórka brązowa. Wyłączyć piec i dać chlebkowi wystygnąć. Najlepiej smakuje z masłem lub z domowym smalcem. Do picia zaproponowałam zimne piwo dwusłodowe. Palce lizać!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s