(Po)Świąteczne smaki – part IV

Dziś pyszne ciasto z jabłkami, które do tej pory robiłam w wersji waniliowej. Z okazji świąt zamieniłam cukier waniliowy na cynamon i deser zupełnie się zmienił (na lepsze). Bo czy istnieje lepsze połączenie od jabłek z cynamonem…?

Ciasto z jabłkami i budyniem

  • 50 dag mąki pszennej,
  • 27 dag masła lub margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 0,5 litra mleka,
  • 4 jabłka (najlepsza jest szara reneta),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na półplasterki. Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Z połowy mąki, 12 dag tłuszczu, 7 dag cukru i jednego jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na godzinę. Pozostałą mąkę, tłuszcz, cukier i jajko zagnieść osobno, również zawinąć i schłodzić.

Pierwsze ciasto rozwałkować i równomiernie rozłożyć w prostokątnej blaszce. Nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjąć blachę, posmarować ciasto budyniem, ułożyć warstwę jabłek, posypać obficie cynamonem. Drugą część ciasta rwać palcami na nieduże kawałki i układać je na jabłkach. Blachę wstawić do piekarnika (200 stopni) na ok. 40 minut. Przestudzony placek posypać cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s