Meksykańskie danie pełne kontrastów

Jakiś czas temu na moim blogu umieściłam wpis dotyczący gotowania poprawiającego samopoczucie. Wspominałam w nim o książce Barbary Jakimowicz-Klein pt. „Kuchnia na dobry nastrój”. Wczoraj wreszcie nadarzyła się okazja, by wypróbować jeden z zamieszczonych w niej przepisów. Oczywiście wybrałam ten o najbardziej intrygującej nazwie: mole z kurczaka. Skojarzenia ze znienawidzonymi insektami wydają mi się uzasadnione w równej mierze, co moja chęć sprawdzenia CZYM są te/to mole. Okazało się, że mole to tradycyjny meksykański sos, sporządzany na bazie kakao. A jak się to je? Smacznie, szybko i kalorycznie:)

Najciekawszy jest zapach tego egzotycznego specjału. Początkowo najwyraźniej czuć czosnek, potem pomidory i dopiero na końcu kakao. Jeśli ktoś myśli, że to zwykły kurczak w czekoladzie – grubo się myli, gdyż mole prezentuje dużo szerszy wachlarz aromatów, o czym najłatwiej się przekonać czytając listę składników. Smaki słodkie mieszają się z gorzkimi i lekko słonymi. Ale najciekawszy jest kontrast kolorystyczny. Prawie całkowicie czarny sos dominuje na talerzu do momentu przekrojenia bielutkiego w środku kurczaka. Widok ciekawy, a w połączeniu ze smakiem, pozostaje tylko zamruczeć: „mmmmm…”.

Niżej przedstawiam ów przepis, tradycyjnie z kilkoma autorskimi ulepszeniami.

Meksykański mole z kurczaka

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 3 cebulki dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 goździki,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 papryczka chili.

Mięso pokroić na mniejsze płaty, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Dymki, czosnek i chili posiekać i usmażyć na oliwie. Dodać koncentrat i rodzynki, a po chwili także goździki, kakao i kumin. Dolać tyle wody, aby powstał gęsty sos. Zalać kurczaka sosem i piec w 185 stopniach, aż mięso będzie białe i miękkie. Podawać z lekką surówką i puree ziemniaczanym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s