Curry z kurczakiem:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 duże „nowe” ziemniaki”,
- 4 łyżki soczewicy,
- 350 ml bulionu drobiowego,
- ok. 2/3 szklanki mleka kokosowego,
- 1 puszka groszku,
- 2 łyżki ostrej pasty curry,
- natka pietruszki – garść,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Kurczaka pokroić w sporą kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na takie same kawałki. W sporym garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pastę curry. Dodać kurczaka, ziemniaki i soczewicę – dokładnie wymieszać. Gdy białko w kurczaku lekko się zetnie do garnka wlać bulion. Zmniejszyć ogień i przykryć – dusić, aż kurczak będzie ugotowany i ziemniaki też. Tuż przed wyłączeniem gazu dodać posiekaną natkę, groszek i mleko kokosowe oraz doprawić całość solą i pieprzem – wymieszać.
Podawać z ryżem lub chlebkami naan.