Włoska zupa bazyliowa

Obiecałam, więc jest. Przepis na zupę z tajemniczej książki o kuchni śródziemnomorskiej. Łatwa, wiosenno-letnia, bardzo, ale to bardzo aromatyczna, mocno czosnkowa i mam wrażenie, że wyjątkowo zdrowa. To takie danie na nienajlepszą pogodę (np. taką jak dziś), bo zupa mocno rozgrzewa i jest bardzo pożywna.

I na koniec jeszcze jedna rada – czosnkowy aromat sprawia, że zupa nadaje się tylko do serwowania wszystkim ucztującym. Dla jednej osoby sprawdzi się tylko jako środek przeciw wampirom.

Włoska zupa bazyliowa:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 2 pomidory,
  • 1 torebka ryżu (pół szklanki),
  • pęczek bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy.

Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Fasolkę pokroić w centymetrowe kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa ugotować w 2 l wody (przez ok. 30 minut od momentu gdy zaczną wrzeć). Do wrzącej zupy dodać ryż, przyprawić i gotować do miękkości.

W międzyczasie przygotować pastę – w moździerzu utrzeć listki bazylii, czosnek, oliwę i ser.

Gdy zupa jest gotowa należy do każdego talerza nałożyć dużą łychę pasty i zalać ją gorącym wywarem z warzywami i ryżem.

Przed jedzeniem każdy powinien sam rozmieszać sobie pastę w płynie, dzięki czemu aromaty na świeżo rozejdą się po całym talerzu, a ser zagęści nieco rzadką zupę.

About these ads

2 thoughts on “Włoska zupa bazyliowa

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s